“Via de VDP kan ik snel goede ideeën uit andere gemeenten vinden.” Aan het woord is Hans van Holstein, manager burgerzaken bij de gemeente Helmond en jarenlang lid van de VDP. Hij was direct betrokken bij de inrichting van het nieuwe Huis voor de Stad in die gemeente. Hij is sinds kort met pensioen. Reden om een keer te putten uit de kennis en ervaring van Hans.
Vanaf april 2024 hebben de inwoners van Helmond een nieuw gemeentehuis: Huis voor de Stad. Het vierkante gebouw heeft een met glas overdekte binnenplaats, waarin Burgerzaken letterlijk een centrale plaats heeft. Eromheen liggen spreekkamers voor gesprekken die om meer vertrouwelijkheid vragen. Via de trappen vanuit de hal kunnen inwoners naar de andere verdiepingen, waar openbaar toegankelijke werkplekken zijn.
De naam van dit gebouw is ‘Huis voor de Stad’. Waarom is daarvoor gekozen?
Hans van Holstein: “Omdat we er alles aan doen om hen als een huis voor de stad, voor de inwoners te laten voelen. Inwoners die een afspraak hebben, krijgen geen nummertje maar worden persoonlijk opgehaald. Een idee dat we overgenomen hebben uit het nieuwe Stadskantoor van de gemeente Tilburg. Gemeentelijke dienstverlening vormt letterlijk en figuurlijk het hart van dit gebouw.”
Hebben jullie je alleen door Tilburg laten inspireren?
Hans: “Zeker niet. We hebben contact gehad met heel veel gemeenten die bezig zijn met de nieuwe inrichting van hun publiekshal of die dit net achter de rug hadden. Die konden we via de VDP snel vinden. Dat de trappen gemaakt zijn om op te zitten, hebben we bijvoorbeeld overgenomen van de gemeente Groningen.”
Veiligheid is vaak een ander belangrijk thema bij de inrichting van de publiekshal. Hoe is dat meegenomen in de inrichting van het Huis voor de Stad?
Hans: “De discussie gaat vaak over wat de doen als iemand agressief wordt. Naar mijn overtuiging hangt het gedrag van mensen erg af van de ruimte waarin ze zijn. Een inzicht dat ik heb overgehouden aan mijn opleiding aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO). Uiteraard hebben we scenario’s voor als er iets mis dreigt te gaan. Maar als dienstverleners moeten we niet bij voorbaat wegduiken achter balies of loketten. We willen agressie vooral voorkomen door een vriendelijke omgeving.”
Bij ‘Meer weten’ onderaan het artikel vind je links naar 2 filmpjes, zodat je het Huis voor de Stad zelf kunt bekijken.
Nu je bijna met pensioen gaat, is het mooi om terug te blikken op je loopbaan. Heeft dienstverlening altijd een rol gespeeld?
Hans: “Eigenlijk ben ik erin gerold, na een start die meer met sport en activiteiten te maken had. Tijdens mijn opleiding aan de ALO speelde ik ook honkbal in de hoofdklasse en bij Jong Oranje. Vervolgens raakte ik betrokken bij het organiseren van activiteiten in een vakantiepark. Via beleidsfuncties bij de provincie in achtereenvolgens sport, cultuur en monumentenzorg kreeg ik te maken met vergunningverlening. Dan is de stap naar dienstverlening niet groot meer. Dat deed ik eerst als zzp’er en uiteindelijk ben ik bij Helmond in dienst gegaan om de ruimtelijke setting van de dienstverlening mee te kunnen bepalen.
In Helmond ben ik een beetje het gezicht van dienstverlening geworden. Ik zorg er daarom altijd voor om er representatief uit te zien. Dat helpt in gesprekken met inwoners die graag ‘de baas’ willen spreken. Het belangrijkste van die gesprekken is overigens om goed te luisteren naar wat precies de vraag of het pijnpunt is. Als het gaat om regels leg ik graag eerst mijn oor te luisteren bij de inwoners om pas daarna te bepalen wat wel en niet kan.”
Wat heeft de VDP voor je betekend voor je werk in Helmond?
Hans: “Ik denk graag mee over zaken die spelen en deel mijn kennis. Bijvoorbeeld rond opvang van Oekraïners. Begin 2022 organiseerde de VDP daarover een extra kennissessie. Ik heb toen gedeeld hoe we als gemeente hierbij samenwerkten met de Veiligheidsregio, in ons geval Zuidoost-Brabant.
Ook heb ik samen met Hermannus Stegeman (VDP-bestuurslid en manager Publiekszaken in Ede, red.) de verbetering van het proces rond thuisbezorgen van paspoorten opgepakt. En hoe dat logischer kan, al moet je dan wel opboksen tegen allerlei regeltjes. Veranderingen gaan niet zo snel als je zou willen.”
Vanaf 1 september ben je met pensioen. Ben je klaar met dienstverlening?
Hans: “Dat denk ik niet. Maar ik ga eerst uitzoeken waar in Europa ik fijn kan verblijven en het vaak korte broeken-weer is. Dat heeft ook te maken met het herseninfarct dat ik kort voor de opening van het Huis voor de Stad heb gehad. Ik ben al goed hersteld en kies ervoor om nuchter hiermee om te gaan. Maar ik zie nu wel minder goed en ik moet leren daarmee om te gaan. Het is een heftige tijd geweest voor mezelf en mijn naasten en daar richt ik me na mijn pensioen eerst op. Maar ik sluit niet uit dat ik als ZZP’er toch nog wat ga doen in de dienstverlening.”
Op 9 april 2024 is het Huis voor de Stad officieel geopend. Hierover lees je meer op de volgende websites:
Lees ook: