Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
15 februari 2024

‘Open staan voor de belangen en ervaringen van inwoners’

Vanuit een brede blik verschillende belangen bij elkaar proberen te brengen. Dat is een rode draad in de carrière van Renate Elling. Zij is directeur Bestuur, Veiligheid en Dienstverlening bij de gemeente Gouda en sinds februari 2024 bestuurslid van de VDP. Tijd voor een kennismaking met deze dienstverlener die trots is op wat gemeenten doen. “Wat er ook geregeld moet worden, uiteindelijk doen we het als gemeente gewoon!”

Renate ziet zichzelf als een generalist met een brede blik. “Ik heb internationale betrekkingen en internationale organisaties (IB/IO) gestudeerd aan de Universiteit van Groningen. Tijdens mijn studie kwamen verschillende perspectieven en vakgebieden, onder andere geschiedenis, recht en economie aan de orde.”

Renate Elling

Rijksambtenaar, lobbyist, manager, directeur

Haar loopbaan heeft dat verder versterkt. Voordat ze bij de gemeente Gouda ging werken, was ze rijksambtenaar, lobbyist en manager Public Affairs. “Ik heb me met veel verschillende onderwerpen en dossiers beziggehouden. In mijn rol was het vooral belangrijk om de (besluitvormings)processen goed te kennen. Wanneer is het een goed moment om in gesprek te gaan met het ministerie? Wanneer klop je aan bij de Tweede Kamer? Vooral door mijn werk als lobbyist heb ik geleerd om een onderwerp vanuit verschillende belangen te kunnen bezien. Om vervolgens begrip voor de ander op te brengen, te proberen belangen bij elkaar te brengen en tot een goed compromis te komen.”

In haar huidige baan komt die vaardigheid haar weer van pas. “Inwoners en ondernemers hebben soms een ander perspectief dan wij als gemeente. Inwoners zijn ervaringsdeskundigen van hun eigen buurt en dragen soms punten aan waar we als gemeente niet aan hebben gedacht. Het is belangrijk om daar als gemeente open voor te staan.”

Tegelijk is Renate trots op wat gemeenten doen. “Eigenlijk mogen we als gezamenlijke gemeenten nog trotser op onszelf zijn. Inwoners weten vaak niet wat er allemaal achter de schermen speelt bij de gemeente. We doen ongelooflijk veel! Onze afdeling dienstverlening staat aan het begin van de paspoortpiek, de omgevingswet is net inwerking getreden en dan hebben we nog de WIGG (dubbele achternamen) en straks in juni zijn weer verkiezingen. Ook de rest van de winkel draait door, dat doen we allemaal gewoon!”

Coronacrisis en vluchtelingenopvang

Vanaf haar start bij de gemeente Gouda in februari 2020 had Renate het gevoel dat ze het verschil kon maken. “Kort daarna begon de Coronacrisis. Vervolgens werden we geconfronteerd met het tekort aan opvanglocaties voor vluchtelingen en brak de oorlog in Oekraïne uit. Ik ben ook verantwoordelijk voor de vluchtelingenopvang in Gouda. In onze stad hadden we al meer dan 100 jaar geen vluchtelingen opgevangen. Het was soms pionieren én zorgde voor uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van zorg en de BRP-inschrijvingen.

Goed luisteren naar de inwoners was ook waar Renate op stuurde bij de komst van het AZC. “En hun gevoel en ideeën serieus nemen. Als gemeente zijn we helder geweest over wat al vaststond en waarover bewoners nog konden meebeslissen. Dat is gelukkig heel goed gegaan. Toen we vluchtelingen tijdelijk in een hotelboot hebben ondergebracht, hebben we ook vaak met de buurt gepraat. Daar zijn vervolgens allerlei kleine verbeteringen in de buurt gedaan, die we zelf niet hadden kunnen bedenken. We hebben bankjes geplaatst, bloembollen geplant en fietsenhokjes geplaatst. Het zijn kleine dingen, maar voor de buurtbewoners waren ze belangrijk.”

“Mijn werk is veelzijdig, letterlijk van de raad tot de straat.”

Renate lacht. “Mensen dachten dat ik het bij de gemeente ‘lekker’ rustig aan ging doen. Maar eerlijk gezegd heb ik nog nooit zo hard gewerkt. Ik had niet gedacht dat ik het zo leuk zou vinden bij de gemeente. Mijn werk is veelzijdig. Ik ben verantwoordelijk voor bestuursondersteuning, dienstverlening, stadstoezicht en veiligheid en wijken. Letterlijk van de raad tot de straat.”

Bijdrage aan de VDP

Renate is bij meerdere VDP-bijeenkomsten geweest en is onder de indruk van de kennis binnen de vereniging. “We delen veel met elkaar en we hebben scherp waar we tegenaan lopen. Ik denk dat we ons daarmee nog beter kunnen positioneren bij het ministerie van BZK en bij maatschappelijke partners met wie we belangen delen. Daar komt mijn ervaring als lobbyist hopelijk weer van pas. Ik kijk er naar uit om iedereen te ontmoeten en kom graag langs voor een kennismaking en een kop koffie.”

Tot slot vertelt Renate hoe blij ze is met de moderne middelen om te werken. “Vaak klap ik ’s avonds nog even mijn laptop open en werk nog wat. Mijn kinderen zijn jong, dus ik maak tijd om hen op te halen en als gezin samen te eten. Maar als ze slapen, werk ik mijn mail bij of volg ik een raadsvergadering. Ik vind mijn werk gewoon erg leuk en verdiep me graag in de verschillende onderwerpen.”

Nog een laatste persoonlijke noot? “Ik ben geboren en getogen in Drenthe. Voor mijn werk woon ik in Den Haag, maar ik ben echt verknocht aan Drenthe. De sfeer in het noorden en oosten van Nederland vind ik gemoedelijker. Zelf weer in Drenthe gaan wonen is misschien wel een grote stap, maar ik sluit niet uit dat we ooit uit de Randstad vertrekken. Bijvoorbeeld naar Zwolle, de stad waar mijn man vandaan komt.”

Met de recente wisselingen in het bestuur worden de taken opnieuw verdeeld. Welke portefeuille Renate krijgt, wordt nog bepaald. Je kunt Renate op LinkedIn volgen.

Onderwerpen