Al tien jaar vindt gemeente Meierijstad nieuwe medewerkers via een leer-werktraject dat zij samen met een aantal andere gemeenten in Noordoost-Brabant organiseert. Deelnemers aan het traject krijgen een algemene opleiding tot medewerker Publiekszaken bij een gemeente en zij lopen (onbetaald) stage. De opleiding duurt een jaar en na afloop vindt 90% van de deelnemers een baan bij de gemeente. Adviseur dienstverlening Dorothee de Louw organiseert dit traject voor de gemeente Meierijstad en deelt de lessen en ervaringen.
Dorothee de Louw: “De bedenker van het leer-werktraject is John Minnen, toenmalig manager van gemeente Schijndel. Ik werkte toen nog bij de gemeente Sint-Oedenrode en haakte met die gemeente aan. Toen Sint-Oedenrode en Schijndel samen met Veghel opgingen in fusiegemeente Meierijstad, bleef het leer-werktraject bestaan.”
Wat houdt het leer-werktraject precies in?
Dorothee: “De deelnemers krijgen een brede opleiding, waarmee ze generalist worden in publiekszaken. Ze leren hoe een gemeente werkt, krijgen basiskennis over belastingen, burgerzaken, het sociaal domein en vergunningen en ze krijgen een beltraining. Daarnaast lopen ze 1,5 dag per week onbetaald stage in de gemeente, meestal bij het KCC en bij Burgerzaken. Het hele traject duurt een jaar, van september tot september. Hierdoor hebben we als gemeente in de zomermaanden ‘extra handjes’. Als de kandidaten voor alle modules slagen, dan ontvangen ze na dat jaar het diploma medewerker Publiekszaken en kunnen ze met een diploma op zak en werkervaring op hun cv aan de slag.”
Krijgen ze een baangarantie?
Dorothee: “Nee, maar in de praktijk blijft het overgrote deel wel bij de gemeente werken, vooral in het KCC of bij burgerzaken. Sommigen gaan ook verder met andere opleidingen en stromen door naar andere afdelingen, zoals gemeentelijke belastingen, sociaal domein of de bedrijfsvoering. In onze gemeente blijft meer dan 90% van de deelnemers bij ons werken.”
Hoe loopt de samenwerking met andere gemeenten?
Dorothee: “De werving en de opleiding doen we met elkaar. Elke gemeente bepaalt voor hoeveel kandidaten er komend jaar plek is. Met elkaar hebben we maximaal 14 opleidingsplaatsen, zodat de groep niet te groot wordt. We werven via één advertentie op Werken in Noordoost-Brabant en organiseren een gezamenlijke meet & greet-dag. Iedere gemeente doet zelf een brievenselectie en bepaalt welke kandidaten ze die dag willen spreken.”
En als meerdere gemeenten dezelfde kandidaat willen aannemen?
Dorothee: “Dan mag de kandidaat kiezen. Vorig jaar was er een kandidaat die uit drie gemeenten kon kiezen. En dan kan hij of zij de keuze echt op eigen gevoel maken. Gelukkig voor ons koos deze persoon voor Meierijstad.”
Wat voor mensen doen mee aan dit leer-werktraject?
Dorothee: “Dat is heel wisselend. Soms zijn het mensen die 20 jaar in een bepaalde organisatie gewerkt hebben, daar ontslagen zijn en opnieuw moeten beginnen. Maar ik ken ook een jonge kandidaat die een lastige periode had meegemaakt en die dit traject zag als een nieuwe kans. En er zijn ook mensen die gewoon iets anders willen doen en daarom voor dit traject gaan. De deelnemers zijn allemaal heel gemotiveerd. Dat moet ook wel, want wij betalen alleen de opleiding. Voor de kandidaat is de investering dat ze naast deze voor hen gratis opleiding een jaar lang 1,5 dag per week praktijkervaring opdoen door onbetaald te werken.
Het laatste jaar hebben we daar wel meer vragen over. Want nu het leven duurder wordt, is het de vraag of een onbetaalde stage nog wel past. Het antwoord op die vraag hebben we nog niet, maar we kijken bijvoorbeeld naar de mogelijkheden van een jaarcontract voor een beperkt aantal uren erbij zodat er toch inkomsten zijn.”
Hoe zit het met kandidaten die een uitkering hebben?
Dorothee: “Deelnemers met een uitkering van de gemeente kunnen aan het leerwerktraject meedoen met behoud van hun uitkering. Als ze een uitkering van het UWV krijgen, is niet altijd zo. We hebben in de regio te maken met verschillende UWV’s en ze zien niet allemaal de meerwaarde van dit traject. Terwijl het voor vrijwel alle deelnemers hun laatste jaar met een uitkering is.”
Hoe is de opleiding en begeleiding geregeld?
Dorothee: “Voor de opleiding werken we samen met praktijkdocenten van de Academie voor Openbaar Bestuur. De opleidingskosten zijn een vast bedrag. Omgerekend betalen we per deelnemer €2000 tot €2600 per jaar, afhankelijk van het totaal aantal deelnemers. Daarnaast investeren we ook in de begeleiding van de kandidaten. Ze krijgen veel op zich af: weer gaan werken, een opleiding doen en dat combineren met de thuissituatie. Daar gaan wij zorgvuldig mee om en we besteden extra tijd en aandacht aan de kandidaten.”
Je enthousiasme over dit leer-werktraject is merkbaar in dit gesprek. Wat vind je er zo leuk aan?
Dorothee: “Voor mij is het sociale aspect het belangrijkst. Ik vind het mooi om als gemeente te kijken of er onder de inwoners die een uitkering krijgen, mensen zijn voor wie dit traject een mooie kans is. Verder is de meet & greet-dag al heel leuk om mee te maken. Er ontstaan mooie gesprekken met de kandidaten, ze krijgen met elkaar de informatie over de opleiding en lunchen met elkaar. Na de lunch horen ze wie er door zijn en wie niet, dus ze weten snel waar ze aan toe zijn. En als ik dan een van mijn nieuwe collega’s zie, die ondanks alle struggles thuis nu zo op haar plek is, dan ben ik enorm trots op wat ze nu doet. Dat geeft zoveel voldoening.”
Niet alle gemeenten doen elk jaar mee aan het leer-werktraject. In de afgelopen jaren hebben naast gemeente Meierijstad de volgende gemeenten meegedaan met het leer-werktraject: Heusden, ’s-Hertogenbosch, Oisterwijk, Maashorst, Geldrop, Maasdriel, Gemert-Bakel en Dienst Dommelvallei. Vanuit gemeente Heusden is VDP-lid Jolanda Verbiesen betrokken bij de organisatie van het leer-werktraject.
Voor meer informatie over het leer-werktraject kun je contact opnemen met Dorothee de Louw via ddelouw@meierijstad.nl.