Delen

Op de hoogte blijven van onze laatste nieuwsitems en ontwikkelingen? Volg onze LinkedIn pagina

Volg VDP op LinkedIn
22 juni 2022

Gemeente Buren lanceert pragmatische innovatie van gemeentewebsites

In 2018 begon gemeente Buren met de ontwikkeling van Open Webconcept: een verzameling bouwblokken om flexibel een gemeentewebsite, intranet of e-formulier te bouwen. Deze open source oplossing volgt de landelijke VNG ontwikkeling voor digitale architectuur (Common Ground principes). Webmaster Holger Peters laat ons kennismaken met deze GemeenteDelers-casus.

Naam van de casus: Open Webconcept (GemeenteDelers 2022 finale)
Indiener: Holger Peters, webmaster en informatieadviseur gemeente Buren
Onderwerpen: Digitale dienstverlening, Common Ground, Open Source

Het Open Webconcept werkt met bouwblokken die gemeenten kunnen gebruiken bij de realisatie van de digitale dienstverlening. Dit zijn bouwblokken voor bijvoorbeeld een Producten- en dienstencatalogus, een Publicatiedienst voor nieuwsberichten of Wob-verzoeken, en voor digitale koppelingen zoals DigiD en IRMA. Inmiddels hebben 20 gemeenten een website of intranet gebouwd met Open Webconcept-bouwblokken.

Waarop ben je het meest trots?

Holger Peters: “Met het Open Webconcept hebben we in de gemeente Buren een nieuwe pragmatische beweging in overheidsland in gang gezet. Daar zijn we heel trots op. Het maakt ons enthousiast dat zo veel gemeenten en ook marktpartijen hierop inhaken en de beweging omarmen.”

Holger Peters

Wat was je grootste ontdekking?

Holger: “Dat er genoeg marktpartijen zijn die echt open willen samenwerken. Sterker nog, ze zijn trots als ‘concullega’s’ de door hen gemaakte digitale bouwstenen gebruiken om andere gemeenten te helpen. Zo werken we met elkaar aan de innovatie van de digitale dienstverlening.”

Wat zeggen mensen erover?

Holger: “Voorheen kregen we vaak opmerkingen dat onze website niet goed werkte op een mobiele telefoon of niet voldoende toegankelijk was. Tegenwoordig horen we dit veel minder. Soms krijgen we ook berichtjes dat ze de informatie juist goed en snel konden vinden. Ook ons intranet is veel overzichtelijker geworden en kan nu eenvoudig door de verschillende medewerkers worden beheerd.”

Waaraan merk je dat het werkt?

Holger: “Aan de portemonnee, haha. Waar we vroeger veel geld kwijt waren aan een statische website, intranet en e-formulieren, hebben we nu nog maar een fractie van de kosten. Dan gaat het om exploitatie en beheer. Hierdoor hebben we nu veel meer mogelijkheden om nieuwe innovaties op te pakken en door te ontwikkelen. Zo kunnen we onze digitale dienstverlening verder optimaliseren.

Verder merken we dat het werkt, omdat inmiddels zo’n 25 gemeenten ermee werken. Zij gebruiken de digitale bouwstenen van het Open Webconcept bij het opzetten van de gemeentelijke website, hun intranet, e-formulieren of common ground datadiensten.”

Hoe kunnen andere gemeenten hiermee aan de slag?

Holger: “Dat is het mooie: niets moet en alles kan! Ik zou zeggen: laat je inspireren door een gemeente bij jou in de buurt die al meedoet. Je hoeft je niet aan te sluiten bij een samenwerkingsverband. Geen stichting of vereniging, maar gewoon meegaan in deze beweging. Doe het helemaal zelf of zoek, zoals de meeste gemeenten, een marktpartij die voor jou de Open Webconcept bouwstenen installeert en je ontzorgt bij het beheer.

Er zijn 5 marktpartijen die de bouwstenen hebben geïnstalleerd voor verschillende gemeenten. Maar je kunt ook een marktpartij bij jou in de buurt zoeken en zo meehelpen het Open Webconcept uit te bouwen tot een volwaardig ecosysteem voor digitale overheidsdienstverlening.”

Wat is je toekomstdroom (rondom de casus)?

Holger: “Onze droom is dat er een volledig zelfstandig Open Source Ecosysteem voor de overheid ontstaat. We zijn al een flink eind op weg. Steeds meer marktpartijen verdienen een goede boterham met ontwikkeling en beheer van de Open Webconcept bouwstenen. Dit is de basis van het eco-systeem. Gemeenten profiteren van de flexibiliteit van het systeem en zijn niet meer afhankelijk van het kostenplaatje en de roadmap van 1 leverancier. Zo versnellen ze hun innovatie rond de digitale dienstverlening en besparen ze ook nog eens veel geld.

Als de groei van het aantal marktpartijen en gemeenten zo door blijft gaan, dan hebben we eind 2024 10 marktpartijen en 100 gemeenten die aan de slag zijn met Open Webconcept. Dan is volgens ons het kantelpunt wel bereikt en zorgt het ecosysteem zelf dat het in beweging en ontwikkeling blijft.”

Meer weten

Voor vragen over de casus ‘Open Webconcept’ kun je contact opnemen met één van de initiatiefnemers, Holger Peters, via hpeters@buren.nl.

Bekijk ook: